Daglig leder i Kongsvinger Boligstiftelse har tatt initiativ til en sommerprat med kommunedirektøren i Kongsvinger kommune, Lars Andreas Uglem. Samtalen finner sted på Uglems kontor i Kongsvinger rådhus. I gangene, på vei til kommunedirektørens kontor, passeres flere rom og saler. Her merker man at det er mye historie i veggene. Formålet med møtet er derimot ikke å se bakover i tid, men å snakke om dagens samarbeid mellom Kongsvinger Boligstiftelse og Kongsvinger kommune.
– Takk for at vi fikk til et møte i en travel innspurt inn mot sommeren, hilser daglig leder i boligstiftelsen, Jan Egil Melby.
– Politikerne har de siste møtene før sommeren denne uken, så det betyr at sommeren nærmer seg for flere av oss, svarer Uglem.
Uglem forteller at han bor i Lillestrøm og pendler til Kongsvinger daglig. Da han begynte i jobben som kommunedirektør, var det fotballaget KIL og Gjemselund han forbant med byen.
– Jeg har jobbet her i noen år nå og jeg trives godt i Kongsvinger. Det er mange hyggelige og allrighte folk her som vil det beste for byen, regionen og organisasjonen, sier Uglem.
Fra tidligere har han jobbet både i Fet, Nes og Lørenskog kommune. Han forteller at i perioden han jobbet i Lørenskog kommune, var han boligsjef i et tidsrom, noe som gjør at han har god kjennskap til det boligsosiale arbeidet.
Godt samarbeid på tvers
I Kongsvinger er det NAV som tildeler boliger til vanskeligstilte og Kongsvinger kommune som tildeler omsorgsboliger. Kongsvinger Boligstiftelse eier, og står for utleie og drift. Det samarbeides for en best mulig utnyttelse og en lavest mulig tomgang for boligene som leies ut gjennom Kongsvinger Boligstiftelse.
– I skjæringspunktet mellom de tre aktørene er det viktig å ha faste og gode møtepunkter for å sikre et godt tilbud i kommunen. Derfor gjennomfører vi flere møter månedlig med det tverrfaglige teamet i Boligstrategisk forum, ledelsen for lokale omsorgsboliger, med den kommunale enheten helse, sosial og omsorg og med NAV. Fra vår side opplever vi et godt samarbeid og en god og konstruktiv dialog, understreker Melby.
– Jeg får tilbakemeldinger om at Kongsvinger Boligstiftelse er effektive i overgangen mellom leietakere, og at det har vært en positiv utvikling i samarbeidet mellom kommunen og Kongsvinger Boligstiftelse forteller Uglem. Han er godt fornøyd med hvordan det samarbeides i dag.
Et viktig felles samfunnsoppdrag
Det som er spesielt med norsk boligmarked, er at 80 % av Norges befolkning eier egen bolig. I det norske boligmarkedet er det en andel på 3-4 % som er kommunale utleieboliger. Dette bildet ser vi ikke i Europa og i andre deler av verden.
Kongsvinger kommune, NAV og Kongsvinger Boligstiftelses felles mål er å hjelpe vanskeligstilte med et anstendig sted å bo og en trygg og stabil bosituasjon. I tillegg jobber Kongsvinger kommune med en rekke tiltak som skal hjelpe vanskeligstilte med å mestre egen hverdag. – Målet er hele tiden at de som leier kommunal bolig skal gjennom en utviklingsreise som resulterer i at de kan søke om startlån og etter hvert eie sin egen bolig. Kongsvinger får mye skryt for denne modellen som omtales som Kongsvingermodellen utenfor regionen, forteller Uglem.
Utvikling og fremtidsutsikter
Det har vært en stor utvikling i Kongsvinger siden industridøden på 90-tallet. På den tiden stod man i en stor krise, og siden da har det vært iverksatt flere kommunale og regionale tiltak som gjør at det har vært en enorm utvikling i kommunen og i regionen siden da. Ser man derimot på den sosioøkonomiske utviklingen i Kongsvinger siden 90-tallet, så har fremdeles Kongsvinger en større andel vanskeligstilte sammenlignet med landsgjennomsnittet.
– I dagens samfunn er det et større gap mellom rik og fattig sammenlignet med tidligere tiår. Det boligsosiale arbeidet er derfor ikke blitt noe mindre aktuelt tema, og derfor er det viktig at vi fortsetter det gode samarbeidet og samspillet med dere i Kongsvinger Boligstiftelse og ser fremover, poengterer Uglem.
Foto og tekst: Marthe Ødegaard, Øve AS